2022 – Gavlmaleri Sølvgade Skole

400 års bygnings- og malerhistorie på én gavl

By og håndværk præger hinanden. Anderledes kan det ikke være. For det er håndværkerne, der har bygget byen – og malet den.

I anledning af Københavns Malerlaugs 400 års jubilæum i 2022 udfører kunstneren Jeppe Eisner et maleri på gavlen af ejendommen Sølvgade 14, lige ved Sølvgades Skole, vis-à-vis Heerups fornemme Mælkegavl.

Her vil børn og voksne, turister og beboere kunne fordybe sig i 400 års historie om byen og dens malere. Vi oplever nogle af byens ikoniske bygningsværker, følger maleren, når denne som et andet abemenneske manøvrerer rundt om byens tårne, lærer om materialer, teknikker og værktøj og får øjnene op for en eventyrlig verden af bygningskultur, farver og håndværkshistorie.

Gavlen bliver et værk, man ikke lige passerer forbi. Man må stoppe op og uvilkårligt udstøde et lille ”øjh …”, mens man afkoder de mange små fortællinger i fortællingen.

Kunstneren bag er Jeppe Eisner, der igennem mere end en menneskealder har formået at fortælle talrige historier – og dét med et lune, der straks kalder på indleven og sympati for fortællingen.

Inspirationen? Ja, ud over et brief fra lauget har kunstneren cyklet København tynd, rejst tilbage i erindringen til sine mange møder med malerfaget og funderet over den betydning, malerfaget har som et kulturbærende håndværksfag.

Og gavlmaleriet bliver stående foreløbig! Københavns Malerlaug har forpligtet sig til at vedligeholde gavl og maleri i en periode på 30 år.

Gavlprojektet er udført med generøs støtte fra VILLUM FONDEN; en støtte, der tilmed har gjort det muligt at forny Heerups Mælkegavl, så begge gavle fremstår med samme klarhed og intensitet.

Maleriet bliver afsløret den 16. juni kl. 14.00 ved en lille festlighed, som hele København hermed er indbudt til!

”Det gør det så rationelt, når man maler, at man ikke skal op og ned ad stilladser med paletter og farver,” siger Jeppe Eisner indledningsvist i videoen, mens han arbejder på sit fantastisk flotte vægmaleri, der pryder en af gavlene på Sølvgades Skole i København. Og dét, der gør det så rationelt at male, er, at Jeppe har indrettet sit malerværksted på en af Platform.as’ arbejdsplatforme. Så er det, som Jeppe Eisner fortsætter, ”ren luksus at gå og male facader i 16 meters højde.”. Tak til Jan Pelby og Malerfirmaet Pelby A/S for den spændende opgave og tillykke med 400-års jubilæet til Københavns Malerlaug.
Video: Tommy Christensen

Se mere her:
Billeder fra arbejdet
Skitser
Maling & tekniker m.m.